18 iun. 2015

Consilierea tinerilor pentru imbunatatirea capacitatii de angajare si antreprenoriat

Proiectul Centrul de Consiliere pentru Tineri a organizat pentru studenti o noua serie de workshopuri gratuite in scopul consilierii in cariera a tinerilor.

Proiectul a avut ca obiectiv general sprijinirea tinerilor in dobandirea deprinderilor de viata independenta, prin dezvoltarea capacitatii acestora de a cauta si gasi locuri de munca potrivite pregatirii si abilitatilor lor profesionale, sau in demersul de a infiinta si dezvolta afaceri proprii.

La Casa Studentilor au avut loc intalniri intre studentii si tinerii interesati de succesul profesional si specialisti in coaching care i-au invatat cum sa isi antreneze competentele.

Tinerii au fost indrumati spre valorificarea eficienta a resurselor  individuale, centrarea pe actiunile pozitive, raportarea  experientei proprii la performantele domeniului de activitate, asumarea de responsabilitati, cultivarea unei  gandiri planificate, incepand cu determinarea scopului actiunii proiectate si terminand cu autoevaluarea rezultatelor obtinute.

De asemenea, proiectul a promovat principiile culturii antreprenoriale si orientarea catre cresterea calitatii si productivitatii muncii pentru schimbarea in bine a comunitatii.

Din temele abordate :

- Racordarea la realitate – o competenta necesara fara de care succesul este greu de atins. Prima bariera in calea succesului o constituie inabilitatea oamenilor de a discerne intre ceea ce este real si interpretarile lor. Inainte de orice este necesara dobandirea competentei in a discerne intre adevar si iluzie
- Responsabilitatea – povara sau stimulent ? Crearea unei noi perspective asupra acesteia
- Convingerile ascunse – bariera principala in calea succesului personal
- Viata independenta - luarea si asumarea deciziilor corecte
- Oportunitati si inventivitate. Cum stiu ca este o oportunitate si cum pot sa provoc aparitia unor oportunitati.
Inventivitatea ca mecanism de fructificare a oportunitatilor
- Transformarea viselor in realitate definind obiectivele in rezonanta cu valorile personale si implementand un plan de actiune coerent. Cum ştim dacă am stabilit bine un obiectiv? Care sunt modurile potrivite de stabilire a obiectivelor? Clarificându-ne  valorile vom evita capcana de a ne stabili obiective care sunt în conflict cu propriile valori
- Planul de acţiune - ghidul care asigura păstrarea directiei potrivite, evitarea distragerilor si care oferă o structură pentru monitorizare, comparaţii şi feedback

In cadrul workshopurilor au fost realizate exercitii, aplicatii practice, lucru in echipe pentru :

- Identificarea realitatii in cazul unei provocari personale
- Identificarea modului in care te raportezi la responsabilitate
- Identificarea unei convingeri ascunse/limitative
- Identificarea experientelor functionale utile in abordarea unei activitati, in incadrarea intr-o colectivitate, in valorificarea unor oportunitati
- Experimentarea unei structuri de decizie in care sunt implicate mai multe parti interesate.
- Identificarea si valorificarea resurselor proprii, de explorare a capacitatii de construire a unor relatii profitabile
- Stabilirea unui obiectiv de dezvoltare personală si/sau profesională. Verificarea modului de stabilire a obiectivului si apoi reformularea acestuia dacă este cazul
- Identificarea valorilor personale si confruntarea acestora cu obiectivul personal
- Realizarea unui plan de actiune care să conducă la indeplinirea obiectivului personal.

Din opiniile participantilor :

Kristo G.
Am invatat despre responsabilitate, integritate, si cum sa-mi schimb propriile convingeri limitative.
Flavia V.
Am aflat noi modele de gandire, de cunoastere. Ma voi analiza mai bine ca sa stiu cum sa actionez in situatii personale sau de cariera.
Cristina J.
Un workshop foarte bun. M-a motivat, m-a determinat sa gandesc altfel, sa ii accept pe ceilalti asa cum sunt si sa-mi asum mai multe responsabilitati.
Eugen G.
Foarte util, atat pentru cariera, cat si pentru o conduita a vietii. Cel mai important lucru pe care l-am invatat este distinctia care trebuie facuta intre realitate si perceptia asupra realitatii. In viitor o sa-mi implementez o serie de comportamente si mentalitati care sa ma ajute sa-mi imbunatatesc calitatea vietii.
Radu I.
Foarte interactiv si bogat in informatii utile. Mi-am dat seama ca o convingere proprie nu e neaparat adevarata. Acum pot sa analizez mai rational lucrurile.
Andrei G.
Un workshop foarte interesant. Am invatat cum nu ma mai enervez ca opiinile altora nu sunt la fel ca ale mele.

                                                                 Din opiniile participantilor :

Florentin N.
Foarte util. Am invatat cum sa abordez un interviu, cum sa valorific orice oportunitate si cat e de important sa ne pretuim timpul.
Eugen G.
Am invatat cum sa-mi setez un obiectiv. Mi-au placut exercitiile practice.
Florentina M.
A fost o experienta noua, la care nu am mai participat. Am aflat ca oamenii isi pot schimba modul de gandire si ca toti oamenii trebuie sa se autoevalueze la valoarea adevarata. In viitor imi vor folosi in cariera informatiile despre angajator si angajat.
Andrei G.
Am aflat ce cauta un angajator.
Alin D.
Interesant. Am invatat despre increderea in sine si aptitudinile pentru gasirea unui job.
Vladut S.
Workshop dinamic si foarte util. Imi folosesc informatiile despre interviul de angajare.
Sorin D.
Workshopul mi s-a parut foarte educativ, il recomand oricui. Acum stiu ca trebuie sa exste o punte comuna intre ce vreau eu si ce vrea angajatorul. O sa revin cu placere la alte actiuni.
Ionut P. 
Interesant si nou pentru mine. Am invatat ce isi doreste angajatul si ce asteptari are angajatul de la angajator. Trebuie sa imi fixez niste repere stabile.
Oliviu B.
Interesant si creativ. Am inteles ce inseamna sa fii angajat si ce asteptari are angajatorul.
Gabriel T.
Acum stiu cum sa abordez un angajator si ca trebuie sa valorific fiecare moment din viata.
Claudiu S.
Interactiv si captivant. Imi folosesc cunostintele despre interviu.
Criistina I.
Un workshop motivational. Am invatat sa ma descopar pe mine mai bine. A fost o experienta in care am descoperit lucruri noi, am invatat cum sa ma promovez mai bine.
Alexandru E.
Am invatat ca este important sa stii cum sa te prezinti la un interviu. Noile informatii sunt sigur ca ma vor ajuta. Astept cu nerabdare urmatorul workshop !


Din opiniile participantilor :

Cristina I.
Un workshop util pentru cariera mea. Am invatat ca pentru a-mi indeplini obiectivele trebuie sa am un plan bine definit
Alexandra E.
Pentru a-ti atinge obiectivele trebuie sa te cunosti bine. Foarte interesant, abia astept urmatorul workshop.
Alexandru M.
Intalnirea de astazi m-a ajutat sa-mi cunosc anumite valori pe care nu puneam asa mare pret. 
Eugen G.
S-a pus accentul pe autocunoastere si pe constientizarea valorilor si principiilor care ne ghideaza viata. Foarte interesant. Mi-am dat seama cat de mult imi influenteaza credintele cuvintele pe care le folosesc. Am invatat cum sa stabilesc un obiectiv pentru a fi realizabil. Pe viitor imi voi seta obiective care sa imi aduca satisfactie pe plan personal si profesional.
Gabriel G.
Mi-am descoperit valorile care ma definesc ca persoana. Trebuie sa imi stabilesc pasii cu atentie si sa fiu mai concis. Voi veni la cat mai multe workshopuri.
Ionela B.
Acum stiu cum sa-mi stabilesc obiective smart si ce pasi trebuie sa urmez pentru a le pune in aplicare.
Monica L.
Atractiv. Am invatat ce insemana cu adevarat o valoare. Imi doresc mai multe activitati de acest fel.
Cristian T.
Interesant si educativ. : obiective smart, plan de actiune, atingerea scopului. Doresc sa mai particip.
Kristo G.
Am invatat cum se leaga valorile de obiective.
Catalin B.
Am invatat lucruri noi despre importanta sensului cuvintelor.
Adrian G.
Interesant pentru dezvoltarea personala. Am invatat ca pentru a reusi trebuie sa urmez obiective clare.
Victor I.
Workshopul m-a ajutat sa privesc altfel lucrurile. Pentru viitor imi va fi mult mai usor sa aleg ce sa fac in cariera mea.
Marius B.
Extrem de interesant., am avut ce invata. Foarte tare frate !